УНИЦЕФ: Всяка година 2,6 млн. бебета умират още през първия месец

Осем от десетте държави с най-висок риск са в Субсахарска Африка

Бебетата в най-бедните държави в света, предимно тези в Африка, все още са изправени пред "тревожни" рискове от преждевременна смърт, която е 50 пъти по-висока в сравнение с богатите държави. Това става ясно от доклад на УНИЦЕФ, цитиран от АФП.

Докато през последната четвърт на века се забелязва подобрение на здравето на по-големите деца, от УНИЦЕФ подчертават, че няма подобен напредък при смъртността сред бебетата, които са на по-малко от месец.

В изследването се отбелязва, че шансът новороденото в Пакистан - най-високата смъртност сред новородените в света - да умре е 1 на 22, а в Япония - 1 на 1 111.

Осем от десетте държави с най-висок риск са в Субсахарска Африка, където бременните жени е по-малко вероятно да получат помощ заради бедност, конфликти и слаби институции.

Осемте страни са Централноафриканската република (шансът да умре е 1 на 24), Сомалия, Лесото, Гвинея Бисау и Южен Судан (1 на 26), Кот д'Ивоар (1 на 27), Мали и Чад (1 на 28).

Всяка година 2,6 милиона бебета умират още през първия месец. 1 милион бебета умират при раждането.

Според УНИЦЕФ 80% от смъртните случаи при новородените могат да бъдат предотвратени.

Докато в богати държави като Норвегия има 18 лекари, медицински сестри и акушерки на всеки 10 000 души, то в бедна Сомалия е само един.

Страните с най-ниска смъртност при новородените са: Япония, Исландия (1 на 1000), Сингапур (1 на 909), Финландия (1 на 833), Естония и Словения (1 на 769); Кипър (1 на 714) и Беларус, Люксембург, Норвегия и Южна Корея (1 на 667).

САЩ са на 41-о място.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен