Броят на нелегалните мигранти в ЕС се е понижил със 60 на сто спрямо 2016 г.

През миналата година в Европейския съюз са влезли нелегално под 205 хиляди човека от трети страни

Броят на хората, незаконно влезли на територията на Европейския съюз, се е понижил със 60 на сто през 2017 г. в сравнение с предходната година. Това обяви днес европейската агенция за защита на границите Фронтекс в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

През миналата година в Европейския съюз са влезли нелегално под 205 хиляди човека от трети страни, докато през 2016 г. те са били 511 хиляди. За 2017 г. броят на нелегално влезлите в съюза е най-малкият за период от четири години преди това, тоест от кризата през 2015-а, когато в Европейския съюз влязоха около 1,8 милиона човека, предаде БТА. В доклада на Фронтекс се посочва още, че бройката за 2017 г. все пак е по-голяма от тази за периода преди миграционната криза, когато в Европейския съюз са пристигали средно между 72 и 140 хиляди нелегални мигранти годишно.

През миналата година пътят на мигрантите през Източното Средиземноморие и Западните Балкани е бил значително по-малко натоварен в сравнение с предходните години. Същевременно е регистрирано удвояване спрямо 2016 г. на нелегалните мигранти, преплавали Източното Средиземноморие до Европа – 23 хиляди. „Сега Испания е под силен натиск“, каза пред репортери директорът на Фронтекс Фабрис Леджери. По думите му през миналата година в Испания са влезли 21 хиляди нелегални мигранти, главно от Мароко, Алжир и Гвинея, докато в Гърция е имало спад от 80 на сто спрямо 2016 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен