Участник в телефонна измама на жена в Банско е предаден на съд

През прозореца на къщата му предала 1000 евро и 750 лева

Районна прокуратура – Разлог е предала на съд Н. Даков за извършено от него престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Даков (на 27 години) е от гр. Ихтиман и е осъждан за участие в т.нар. „телефонни измами“.

Към м. януари 2017 г. той имал уговорка с неустановено по делото лице да посещава посочените от него адреси в различни градове в страната, да взема даваните му от граждани пари и скъпоценности и след това да му предава част от тях. Даков знаел, че по този начин участва в престъпления.

На 10.01.2017 г. той посетил адрес на ул. „Юлен“ в гр. Банско, където жена през прозореца на къщата му предала 1000 евро и 750 лева. Пострадалата била заблудена, че помага за разкриване на измами и задържане на извършителите й по време на телефонен разговор с лице, представило й се като служител в полицията. Въпреки заявеното от жената, че зетят й Иван работи в органите на реда и молбата й да му се обади, непознатият мъжки глас й отговорил, че в момента нейният близък е зает с участие в същата операция по задържане на престъпниците.

При предаването на парите жената попитала Даков на кого ще ги занесе, като той я уверил, че „На Иван!“ След това обвиняемият се качил в лек автомобил и отпътувал.

След внасяне в съда на обвинителния акт срещу Н. Даков предстои насрочване на делото.