Рекорден ръст на доверието в българската икономика

Портфейл

22-02-2018, 06:35

Снимка:

pixnio

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Благодарение на износа ни и конкурентоспособността се стимулира и нарастването на БВП

Доверието в родната икономика се повишава рекордно през 2017-та година, като поръчките към предприятията достигат нивата отпреди Световната финансова криза. Това стимулира увеличаването на инвестициите и потреблението, което пък ще доведе до нарастване и на БВР, отчита актуално проучване.

Рекорден ръст на доверието в българската икономика за последните години, отчита актуално проучване. Показателят ESI достига най-високата стойност от октомври 2008 г. насам, като ръст се регистрира във всички компоненти – индустрия, услуги, потребители, търговия на дребно и строителство. Поръчките към предприятията са на равнищата от 2007-ма година, преди началото на Световната финансова криза. За второ поредно тримесечие натоварването на мощностите в промишлеността се стабилизира на нива над 76%, което се е случвало преди 11 години.

Подобряването на финансовите условия и нарастващите печалби в икономиката ще доведат до ускоряване на инвестициите в производствения сектор. Благодарение на износа ни и конкурентоспособността се стимулира и нарастването на БВП, отчита проучването. Стимул за това е и растящото потребление – анкетираните домакинства заявяват, че имат намерение да направят големи покупки – като автомобили и жилища. Продължават да растат и продажбите на дребно на стоки с дълготрайна употреба – техника, облекло, стоки за бита като за 2017-та се наблюдава увеличение от 9,8% на годишна база.