Цацаров отказа да даде на Нинова доклада на ДАНС за оградата

Политика

22-02-2018, 07:37

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В. Радев: Натискът по границата ни е сведен до минимум

По делото е назначена инженерно-техническа експертиза, чието заключение се очаква

Прокуратурата отговори на БСП докъде е стигнало разследването за оградата по границата с Турция, като изтъкна, че не може да й даде материали от доклада на ДАНС.

Вчера лидерът на левицата Корнелия Нинова попита: „Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата – прикрива ли се нещо“.

Нинова уточни, че се обръща към Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на Агенцията за държавна и финансова инспекция и на ДАНС в резултат от сигнала на Йончева.

„Този доклад е изпратен в Главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни информирa. Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност“, попита още Нинова.

В официално съобщение от пресцентъра на държавното обвинение заявиха:

„По повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от народни представители за действията на прокуратурата, съобщаваме:

На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип (ограда) с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени.

От Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от МС, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител.

Редът и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница се определя от ПМС № 55 /12.03.2015 г., а с допълнителни актове на МС са били одобрени допълнителни разходи / ПМС №19/28.01.2016 г. / и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на РБ/ РМС № 17/14.01.2015 г./.

С постановление от 28.03.2017 г. прокурор от ВКП възложи на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функционирането на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка.

На 09.06.2017 г. до главния прокурор на Р България е постъпил сигнал от Парламентарната група на „БСП за България“ за нередности при изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. Тъй като в сигнала са заявени обстоятелства, които вече са предмет на проверката от ВКП започнала на 10.03.2017 г., този сигнал е присъединен към извършващата се проверка.

След приключване на проверката, разпоредена от ВКП, на 10.08.2017 г. материалите от нея, включително доклад на ДАНС и АДФИ, са изпратени на Специализираната прокуратура по компетентност.

В периода 10.08.2017 г. – 19.12.2017 г. прокурор от Специализираната прокуратура е извършил допълнителна проверка, като са снети обяснения от множество лица.

На 19.12.2017 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

По делото е назначена инженерно-техническа експертиза, чието заключение се очаква.

На 09.02.2018 г. до главния прокурор е постъпило искане от народните представители Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на информация във връзка с подадения от Парламентарната група „БСП за България“ и конкретно съдържащо искане за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.

Искането е изпратено на компетентната Специализираната прокуратура.

На 21.02.2018 г. наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказатествените материали и не може да им бъде предоставен. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.