МОН се заема с проблема с тежките ученически раници

Общество

22-02-2018, 07:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен

МОН планира отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от първи до седми клас. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Мярката е резултат от усилията на министерството да изпълни поетите ангажименти за намаляване на тежестта на ученическите раници и съответно за по-голяма ефективност на образователния процес и за повишаване на качеството на обучението.

Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаването на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници.

Същевременно учебниците от първи до седми клас, включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела.

Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване на тежестта на ученическите раници.

За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3 процента върху съответните нормативи за учебниците за първи клас, които се използват за една учебна година, и 8 процента върху нормативите за учебниците за втори – седми клас, чиято годност е за три учебни години.

Миналата година петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище подаде жалба, че раницата й е твърде тежка – 8 кг, което е 1/5 от теглото й.