Калин Гайдаров: В криминологията няма как да сме предварително подготвени

Общество

22-02-2018, 09:05

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Когато става дума за тежка ситуация, целта е да се разреши по най-добрия възможен начин

Пред БНТ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология на МВР, определи като успешна акцията по задържането на легионера от Орешник. Бивш боец от Френския чуждестранен легион стреля по полицаи и се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Акцията по задържането му продължи цяло денонощие. Той беше успешно обезвреден от отряд "Кобра".

"В криминалното пространство нещата няма как да бъдат предварително подготвени и полицаите трябва да са в готовност да реагират на най-неочаквани предизвикателства. Имали сме подобна ситуация, в която от една рутинна дейност, каквато е връчването на призовка, или призоваване за явяване пред съответните органи, се получава тежка криминална криза", коментира криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

"Когато става дума за тежка ситуация, целта е да се разреши по най-добрия възможен начин и да не е за сметка на тежки увреждания или жертви. В този смисъл ситуацията е разрешена в рамките на тези две основни изисквания и операция е успешна", обясни ескпертът.