Делегация от Китайската народна асоциация за приятелство между градовете посети Пловдив

Мисия Пловдив

22-02-2018, 09:10

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гостите са на визита в България по линия на подписаното през 2011 г., Споразумение за сътрудничество между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и КНАПГ

Делегация от Китайската народна асоциация за приятелство между градовете (КНАПГ) посети днес Пловдив за среща със заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков. Гостите са на визита в България по линия на подписаното през 2011 г., Споразумение за сътрудничество между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и КНАПГ. В срещата участваха генералният секретар КНАПГ г-н QING Boming, заместникът му г-н LIU Qian и г-жа WANG Qi – мениджър програми, от българска страна – Виктор Янков, директор „Международни връзки“ на Общинска фондация „Пловдив -2019“, Пламен Панов, главен експерт в отдел „Бизнес развитие и международно сътрудничество“ на Община Пловдив, Валерия Тончева, мл. експерт в същия отдел и Надежда Ангелска, представител на НСОРБ.
Идеята за посещение в Пловдив е продиктувана от желанието на китайските гости да посетят община, която развива активно сътрудничество с китайски местни власти (Пловдив е побратимен с три китайски града), както и от интереса към богатото културно-историческо наследство на Пловдив – градът, избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.
В началото на срещата, заместник -кметът инж. Александър Държиков приветства гостите с добре дошли и им представи информация за местоположението, ресурсите и значението на града, за богатата му история и за някои от емблематичните културно-исторически забележителности, които членовете на делегацията ще имат възможността да посетят в следобедните часове днес, сред които Античен театър, Къща „Клианти“, галерия „Златю Бояджиев“, църква „Св. Св. Константин и Елена“, Хисар капия, къща Хиндлиян, квартал Капана, Римски стадион.
КНАПГ е създадена през 1992 г. с подкрепата на правителствени организации и други китайски асоциации, за да работи за развитие на международните връзки и сътрудничество на китайските местни власти с асоциации и общини на територията на всички континенти. Понастоящем в КНАПГ членуват 500 членове, които представляват над 3000 общини. Освен за развитие на потенциала и възможностите за съвместни дейности между чуждестранни и китайски градове, акцент в програмата за работа е развитието на отношенията по линия „хора към хора“, „градове към градове“, в контекста на културните и икономически връзки.
„Чуждестранните връзки са много ценени в Китай. След отварянето на нашата държава с приетата програма от 1973 г., днес Китай е втора световна икономическа сила и това се дължи, както на икономическия подем, който постигнахме, така и на факта, че успяхме да се възползваме от тези положителни обмени“, отбеляза генералният секретар на КНАПГ.
Виктор Янков от Фондация „Пловдив 2019“ представи общата концепция на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“ и разказа на китайските гости за принципите и процедурата на ЕСК, за пътя, изминат до момента и подготовката на града за реализирането на мащабния културен проект. Беше отбелязан и факта, че освен мотото с което градът спечели – „Заедно“, във философията на ЕСК съществуват много допирни точки, които се покриват с двете оси на сътрудничество „хора към хора“ и „градове към градове“, залегнали и в работата на КНАПГ.
Пламен Панов представи накратко дейностите на общинския отдел, занимаващ се с бизнес развитие и международно сътрудничество и детайлно за активностите от последните няколко години по линия на побратимените градове. Специален акцент в презентацията бяха и взаимоотношенията с трите побратимени китайски града, осъществените до момента младежки обмени, посещението на представители на китайски местни власти в община Пловдив, работата на постоянния офис в Шънджън и много други. В края на срещата, участниците си размениха протоколни подаръци и си направиха обща снимка за спомен.