Ц. Караянчева: Това, което Жаблянов направи, е най-малкото скандално

БСП започва да се връща към един минал период, дали няма да поискат и диктатура на пролетариата

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание в никакъв случай не е връщане от страна на управляващите на опозицията заради оставката на Димитър Главчев. Това, което направи Жаблянов с Народния съд, с това „необходимо правосъдие“, което вкара в декларацията (на БСП срещу Ликовмарш, бел. ред.), е най-малкото скандално. Това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева в ефира на БиТВ.

"Жаблянов започна с ратификацията на договора за добросъседство с Македония, през непочитането на паметта на жертвите на комунизма и в крайна сметка се оказа, че това е начинът на мислене, но не само неговото, а на повечето депутати от парламентарната група на БСП и това е най-малкото притеснително", добави тя.

"Ние сме ръководството на Народното събрание, трябва да бъдем обрани в говоренето, защото представляваме една институция – зам.-председателите заместват председателя в негово отсъствие и дават облика на институцията. Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета му", посочи Караянчева и добави, че тя самата е обрала своя изказ.

По думите ѝ „БСП започва да се връща към един минал период, сякаш евроатлантическата позиция и поглед на БСП започва като че ли да се обръща в друг ракурс. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“.

За желанието на Корнелия Нинова да отправи жалба до Конституционния съд и съда в Страсбург за отстраняването на Жаблянов Караянчева посочи, че право на Нинова като лидер на опозиционна партия в парламента е да сезира всички органи, които прецени.

Председателят на парламента обясни, че депутатите наистина имат функционален имунитет, но той е само за това какво се говори в НС, защото, „ако някой някого обиди, непрекъснато ще бъдем по съдилища“. "За съжаление, наистина се изричат обидни думи и това бие по рейтинга на Парламента, затова трябва да се замислим", каза тя.

Запитана дали БСП наистина ще останат без зам.-председател, Караянчева отговори: „Сигурно, щом са казали (че няма да предлагат друг), ще останат без зам.-председател, ще чакат решението на Конституционния съд“. И добави, че Веселин Марешки бил заплашен от депутат от БСП, че ако подкрепи свалянето на Жаблянов, ще поискат и неговата оставка.

За конфликта президент – премиер тя коментира, че държавният глава „отдавна има някакви проблеми с институциите“, включително с Народното събрание, което нарече „беквокали“ и „нотариат“.

"Изпълняваме политиката на мнозинството, не повелята на Бойко Борисов", обясни тя и добави, че не може да разбере защо президентът се дразни – „това е нормално, така се прави в една демократична държава“.

„Не бих искала да има война между институциите, те са големи мъже и мисля, че ще се разберат. Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски“, каза още Караянчева.

На въпрос дали има проблем Бойко Борисов да се среща с Делян Пеевски тя отговори, че народните представители непрекъснато търсят контакти с премиера, за да излагат проблемите на своите избирателни райони. "Ако има нещо, което президентът знае, нека информира компетентните органи, не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер", каза тя.

Караянчева призна, че Пеевски не идва на работа, а получава заплата. „Ако ме питате дали е морално да не идваш, а да вземаш заплата, не е морално“, каза тя. Но посочи, че според правилника на НС освобождаването на народни представители се прави от председателя на съответната парламентарна група.

За президентското вето върху закона за КТБ Караянчева коментира: „Нека колегите от ДПС защитят законопроекта, право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често... някак си девалвира самата процедура“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен