Гранична полиция: Навсякъде оградата има втори ред

Общество

22-02-2018, 10:07

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В. Радев: Натискът по границата ни е сведен до минимум

Цялата държава, целият ресурс на МВР е ангажиран с осигуряването на границата

Светлан Кичиков от Главна дирекция „Гранична полиция” каза пред Нова Телевизия, че не навсякъде оградата има втори ред. Тя е изцяло изградена през 2017-та година. Кичиков заяви, че по отношение на поддръжката, финансирането и доизграждането от дирекцията нямат притеснения.

„Това са договори, които са сключени от областните управители, ние се явяваме ползватели на това съоръжение”, подчерта той.

Дали е възможно от турска страна да се премине оградата със стълба, без да разберат от граничната полиция? „Факт е, че съоръжението е преодолявано и по този начин, но към настоящия момент нямаме лице, което да не бъде заловено”, каза представителят на граничната полиция.

„Цялата държава, целият ресурс на МВР е ангажиран с осигуряването на границата”, подчерта той. Кичиков отхвърли възможността някой да е преминал, без властите да разберат или да го заловят. Той каза, че нашите власти имат редовни срещи с партньорски служби от съседните държави, като например Сърбия, които потвърждават, че не са имали проблем с лица, преминали през България. Миграционният натиск в западна посока не идва откъм България, категоричен бе той.

По въпроса за терористите той каза, че всяко едно лице, което се установи, се проверява в шенгенските и европейски системи.

„Редовно регистрираме опити за проникване на нашата територия през КПП-то с неистински, преотстъпени или подправени документи за самоличност”, каза той и добави, че най-често това са лице, които имат близки в Западна Европа.