Амбициозна програма за 1300 години от победата на хан Тервел над арабите

Мисия Бургас

22-02-2018, 12:02

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Данъците в Бургас на място и с отстъпка

Тя ще се подготвя от Инициативен комитет

Бургаски Инициативен комитет представи днес амбициозна програма за отбелязване на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите. В него членуват вече над 40 общественици. Целта им е да отдадат заслужена почит на този величав български владетел, обявен от Църквата за светец.

"Ако го е нямало Тервел, нямаше да има и Европа", казаха членовете на Инициативния комитет.

Основен акцент в програмата им е тази година да започне събирането на средства за изграждане на монумент, посветен на кана и неговата победа срещу арабите. Като предварителни локации от Инициативния комитет са харесали Морската градина на Бургас, квартал "Крайморие", както и крепостта Русокастрон в община Камено. На днешната пресконференция бе съобщено, че за избирането на точно място ще бъде проведено допитване сред бургазлии.

Тъй като и в други градове у нас се организират Инициативни комитети по случай кръглата годишнина, бургаският заяви готовност да работи с всички тях, като вече има общи планове с този в съседната община Камено.

В памет на Тервел и за възхвала на делата му се предвиждат голям благотворителен концерт в Бургас на 26 март - Ден на Тракия, мащабна възстановка на 9 юни при крепостта Русокастрон в община Камено, конкурси, четения, изложби, научна конференция и др.

От бургаския Инициативен комитет заявиха, че желаят чрез различни съпровождащи събития да заинтригуват децата и младите, за да им предадат знанието за този легендарен български владетел. 

 

Още снимки