Финансовата корекция за депото е отменена, засега

Мисия Добрич

22-02-2018, 15:26

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Последната дума ще има ВАС

На извънредна пресконференция днес кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви  за получено решението на Великотърновския административен съд че финансовата корекция за депото в Стожер е върнато за преразглеждане.

Делото срещу наложената финансова корекция на Общината по проекта за Регионалната система за управление на битовите отпадъци в регион Добрич е върнато за преразглеждане.

Припомняме, че глобата бе наложена през април 2016 година от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013". През лятото на 2016 година е заведено дело срещу наложения акт, заяви Йорданов. На 20 февруари тази година е постановено решение на съда във Велико Търново. Връща се за преразглеждане делото за наложената финансова корекция на Управляващия орган.

"Мотивите на Административния съд във Велико Търново за отмяна на корекцията са, че липсват адекватни фактически основания за налагането й. Съдът счита, че е нарушено и правото на защита на община Добрич, тъй като трябваше в изключително кратки срокове да оспорваме разнопосочни изявления на Управляващия орган", каза главният юристконсулт на общината Росица Маркова. Липсват адекватни основания, както и правни такива за налагане на санкцията. Тази инстанция на практика премахва наложената глоба, от което следва казусът да бъде разгледан от Върховния административен съд.  „Сега с това решение, нашата надежда е, че политиката, която заложихме в началото на мандата, ще върви с много по-бързи темпове“, каза кметът.

Последната инстанция в този казус е Върховният административен съд, като до него ще се стигне, ако управляващият орган реши да обжалва в законовия 14-дневен срок.