САЩ: Русия е отговорна за опустошенията в Източна Гута

Призоваваме Русия да изпълнява задълженията си

Русия носи специална отговорност за случващото се в Източна Гута, която се намира в околностите на сирийската столица Дамаск. Това обяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от американските и руските медии.

"Без подкрепата на Русия за правителството на Башар Асад нямаше да има такива опустошения и жертви", изтъкна говорителката и добави, че това показвало провала на мирния процес от Астана, имайки предвид организираните от Русия, Турция и Иран преговори в столицата на Казахстан за умиротворяване на Сирия. По тази причина САЩ и други западни страни подкрепяли мирните преговори в Женева, които се провеждат под егидата на ООН.

"Призоваваме Русия да изпълнява задълженията си, а аз ви приканвам да зададете на руското правителство въпроса какво прави, за да предотврати смъртта на мирни граждани в Сирия", подчерта Науърт.

По думите ѝ, положението в Източна Гута е повторение на хуманитарната катастрофа в сирийския град Алепо през 2016 г., когато правителствените сили прогониха бунтовниците.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини световните медии в масирана дезинформационна кампания за положението в Източна Гута. Според Небензя медиите не информирали за "неудобната истина", че там се намират няколко хиляди бойци, включително членове на терористична групировка, свързана с "Ал Кайда".

Доброволните отряди на сирийската гражданска отбрана, известни като "Белите каски", са в основата на "добре платената кампания за дезинформация, която беше разгърната" срещу сирийското правителство и Москва, изтъкна още представителят на Русия.