Александър Вучич е на посещение в България

Президентите на България и Сърбия ще проведат среща на 4 очи на „Дондуков 2“

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на официално посещение в България. Той ще бъде посрещнат с официална церемония на площад „Св. Александър Невски“ и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Президентите на България и Сърбия ще проведат среща на 4 очи на „Дондуков 2“. По-късно Вучич ще се срещне с председателя на парламента Цвета Караянчева.

На среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде обсъден основният външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани, напредъкът на Република Сърбия в преговорите за присъединяване, както и редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред.

След срещата ще бъдат подписани Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ. От българска страна документите ще бъдат подписани от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.