HD анализатор измерва качеството на зрението на пациентите

Животът

23-02-2018, 12:29

Снимка:

Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатен скрининг за глаукома ще се проведе в Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Лекари гледат през очите на пациенти с HD анализатор в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

HD анализатор за измерване качеството на зрението на пациентите е най-новият диагностичен апарат във високотехнологичното семейство на Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас. Това е уникална система за диагностика, която дава възможност за анализ на оптичното качество, като позволява обективно да се определи дали слъзният филм или лещата допринасят за загуба на качество на зрението. Системата замества стандартните диаграми за зрителна острота, резултатите от които са трудни за разчитане и могат да бъдат подвеждащи.

HD анализаторът е способен да оцени количествено ефекта на очното разсейване при 100% зрение, което дава възможност за ранна диагностика на катаракта, сухо око и избор на рефрактивно лечение, обяснява д-р Живка Байкушева, офталмолог в центъра. Използвайки двуполюсен образ на ретината, диагностичната система осигурява измерване на разсейването на светлината (OSI), което може да доведе до влошаване на качеството на изображението. В много случаи специалистите могат да подобрят оценката на пациента по OSI, като използват терапевтични или хирургически средства. „HD анализаторът позволява обективно да се определи дали слъзният филм или лещата допринасят за загуба на качеството на зрението. Това ни помага да определим дали най-добрата опция за лечение за пациентите в момента е лазерна корекция, хирургия на катаракта или грижа за сухо око.“, допълва д-р Байкушева.

HD анализаторът е единственият към момента инструмент за преглед, който позволява на офталмолога да види онова, което вижда пациентът.