Цветанов: Теменужка Петкова няма роднински отношения с Гинка от Пазарджик

Решението, което ще се вземе за нейната оставка, ще бъде на коалиционен съвет

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на коалиционен съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и посочи, че е разговарял с министър-председателя.

"Теменужка Петкова е един достоен човек, по никакъв начин не иска да оставя някакви съмнения, че има някакво отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ", заяви Цветанов.

Той посочи, че това е сделка между две частни компании, тя е осъществена в Чехия, не в България и има компететни органи като КЕВР, които трябва да се произнесат.

Решението, което ще се вземе за нейната оставка, ще бъде на коалиционен съвет между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ, който ще се състои съвсем скоро, просто в момента премиерът е в Брюксел, обясни Цветанов, цитиран от БТА. „Оставката е нейно желание и волеизявление. Когато се върви към оставка на такава висока позиция, коалиционният съвет трябва да се запознае с абсолютно всички детайли, за да имаме единна позиция дали ще се приеме оставката, или няма да се приеме“, добави той.

По думите му твърде рано е да се говори за неин заместник на поста.

На въпрос какви отношения има Петкова със собствениците на фирмата – купувач на ЧЕЗ, Цветанов каза, че тя няма роднински отношения.

Той коментира, че Теменужка Петкова е един изключително отговорен държавник и на всички позиции, които е заемала в държавните институции, се е справяла брилянтно. Той отблеляза, че тя е човекът, който навремето е отговарял и по проверките в АДФИ. "В тази посока обаче има много заинтересовани да я атакуват", коментира Цветанов.

Според него в момента това е удобна ситуация, в която опозицията се възползва и могат да търсят поредния скандал в обществото да уронват авторитета на правителството.

"Ще излезем с достойнство от тази ситуация", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.