Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора

Животът

24-02-2018, 08:45

Снимка:

greentech.bg

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Брадатият лешояд е символ на българската природозащита

Във волиерите на Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора се излюпи брадато лешоядче. Птичето от редкия вид идва на бял свят 54 дни след снасянето на яйцето. Малкото изглежда жизнено и здраво, въпреки че тежи едва 16 грама, съобщи за БТА д-р Христина Клисурова от Спасителния център.
Сега то е в инкубатор, а специалистите очакват до седмица да се излюпи и второто яйце на единствената у нас двойка брадати лешояди, която се отглежда под вещите им грижи от 2008 година. Това е четвъртото им малко. Поколението им обаче се развива в чужбина. Зоопарк във Франция и спасителен център в Испания предоставят условия за отглеждане и размножване на вида.
Брадатият лешояд изчезва от българската природа в края на 50-те години на XX век, убиван от бракониери. Наред с това, масовото използване на отровни примамки срещу хищници погубва птицата, обясни д-р Клисурова.
Брадатият лешояд е символ на българската природозащита. Усилията на орнитолозите от "Зелени Балкани" са насочени към възстановаване на популацията у нас, съобщава БТА.