Георги Първанов: Сега е моментът да решим бъдещето на АЕЦ "Белене"

Моят отговор е категоричен - трябва да изградим централата, заяви основателят на АБВ и президент на България (2002-2012)

Сега е моментът да решим бъдещето на АЕЦ „Белене“ и моят отговор е категоричен, трябва да изградим централата. Дебатът около това ядрено съоръжение не трябва повече да се идеалогизира. Той не е такъв по своя характер, това не е дебат за стратегическата международна ориентацията на страната ни. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Дошъл е моментът, в който трябва да се вземе решението за „Белене“. В противен случай оттук нататък до няколко години вече няма да има смисъл. Загубихме достатъчно темпо, динамика. Двата реактора вече трябваше да работят. Сега е момента да решим, първо ще строим ли? И моят отговор е категорично „ДА“! Защото вече започват да ни изпреварват и Румъния, и Турция. Въпреки това ние продължаваме да сме с една обиколка преди тях, а балканският пазар на електроенергия го има. Ако се прочетат докладите и на БАН и на Виенския център за ядрена енергетика, ще се види, че пазарът за електроенергия го има. Трябва да е ясно и още нещо, в света няма губеща ядрена централа. В същото време с едно две изключения в света няма и ядрена централа, в която държавата да не участва. В този смисъл и дебатът  около участието на държавата ни в изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да приключи“.

"А колкото до дебата за изграждането на  реактора в Козлодуй, то аз не поставям Козлодуй като алтернатива на Белене. Нека да се работи и по двата проекта, но първо този реактор за АЕЦ „Белене“ не е “нафтова печка”, както се изрази и премиера, че да можем току-така да го прехвърляме тук и там. На Белене имаме готова площадка. Тя не е гьол, а готово съоръжение. И ние имаме готов реактор, които е строен точно за тази площадка. А при Козлодуй тепърва проучванията трябва да се случат, да се търсят лицензи и прочие. Това означава, че забавянето ще бъде повече от десет години. Време, в което ние вече трябва да сме започнали да произвеждаме ядрена енергия от новите мощности. Още повече, че в Козлодуй имаме свръх натовареност, там имаме 6 реактора - 2 работещи и 4, които се извеждат от експлоатация. Или ако говорим за сигурност, то много по-сигурно е изграждането на ядрена мощност в Белене. Това е необходимо и не само заради евтината цена на тока, тя е най-ниската цена в енергийния микс на страната. Тази цена многократно е изчислявана. И накрая да се върнем пак на стратегическата ориентация и инвеститорите. Нека да не са руснаците, а китайците или американците, като могат. Уестингхаус уж щяха да идват, но междувременно им се случиха някой неприятни неща. Т.е. ние сме отворени към инвеститори, а изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се случи“.

В страни от темата Георги Първанов бе призован за отношение и по казуса със сделката около закупуването на ЧЕЗ, която разтърси държавата и доведе до оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. „По-скоро тази оставка засили съмненията, че тя е просто един „бушон“, ако можем да използваме такова сравнение от енергийната сфера. Тя много хладнокръвно, спокойно понесе ситуацията, очевидно е била подготвена. Все пак става дума за процес, които върви от месеци наред. Оттук нататък много от отговорите ще разберем, когато видим наследника й. Формално погледнато подписването на сделката с ЧЕЗ е може би официалният повод за тази оставка, но аз бих казал, че към темата може би има отношение и този разговор, който вчера се проведе и между коалиционните партньори в управлението. Не желая да спекулирам, но интересът на една част от Обединените патриоти към този сектор е видим. Той е траен и последователен. И не бих се изненадал ако той се реализира и в конкретен персонален ангажимент“.