Бачево празнува Тодоровден

Имаше оспорвани кушии

Българската православна църква възпоменава на този ден името на Св. Тодор Тирон. Празнува се винаги в съботата след Сирни Заговезни. Свети Тодор е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Смята се, че зад гърба си носи лятото, а назад остават студените дни.
Тодоровден е празник и на с. Бачево, където всяка година се организират конски кушии. Събитието привлича стотици туристи от цялата страна, а местните се гордеят с прекрасния празник и с любов извършват ритуалите, посветени на Тодоровден. Преди традиционните кушии се извършва обредът по захранване на конете със сол, захар, чесън, царевица и хляб от снахи и свекърви, а спечелилият кон от състезанията, в които в наши дни участват освен мъже, но и девойки, се окичва с венец.
Приветствия по случай празника отправиха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и кметът на с.Бачево Росица Чатлабашева.
Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, зам.кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.