Пийте червено вино всяка вечер!

Ето няколко вълшебни ползи от това

Червеното вино е любима напитка на мнозина, като учените не правят изключение. Почти всеки ден се появява по едно проучване, което разкрива невероятните му качества. Но колко полезно е наистина червеното вино за здравето? Оказва се, че консумацията на чаша червено вино всяка вечер може да донесе много ползи – физически и психически. Все пак трябва да уточним, че става въпрос само за една чаша, защото по-големи количества могат да ви навредят.

И така, защо трябва да пиете чаша червено вино всяка вечер?

 1. Полезно е за сърцето Антиоксидантите в червеното вино, наречени флавоноиди, намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на лошия холестерол и увеличават тези на добрия. Според изследователи от Университета на Калифорния, в някои сортове има по-голяма концентрация на флавоноиди, в сравнение с други. Те установяват, че най-голямо е количеството в Каберне Совиньон

2. Облекчава депресията Докато прекомерното пиене е свързано с проблеми, засягащи психичното здраве, пиенето на чаша червено вино на ден може да направи точно обратното. От данни на скорошно проучване става ясно, че хората, които консумират между 2 и 7 чаши вино на седмица, са по-малко склонни да страдат от депресия, отколкото тези, които пият повече или по-малко.

3. Полезно е за стомашно-чревното здраве Киселото мляко не е единственото средство да подпомогнете здравето на червата. Според изследователи консумацията на червено вино увеличава нивата на добрите бактерии в храносмилателния тракт.

4. Подпомага паметта Полифенолите, които се намират в чая, ядките, плодовете и какаото, могат да подобрят паметта ви и да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

Източник: zdrave.to