ЕБВР ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани

Политика

26-02-2018, 15:20

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов разговаря с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти

В региона трябва да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани. Още днес ще се подпише Меморандум за финансиране на проекта C-5 за следващите няколко години. Банката ще подпомогне и завършването на транспортните коридори 8 и 10. Работим и по проекта за жп инфраструктура, който ще свърже България с Република Македония. Това обяви председателят на финансовата институция Сума Чакрабарти на откриването на Инвестиционния форум на ЕБВР, посветен на Западните Балкани, в централата на банката в Лондон. Това е третият форум, който е посветен на този регион.

Той добави, че се работи и по т. нар. Магистрала на мира – Сърбия, България, Румъния – Сърбия, Косово, Македония. "Преди няколко дни е било подписано споразумението за финансиране на 38,5 млн. евро, свързани с този проект", информира Чакрабарти, цитиран от БТА.

Председателят на ЕБВР допълни, че са подписани споразумения с TANAP, за бъде финансиран проектът TAP. По този начин каспийски газ ще може да минава през Балканите и Западна Европа.

По думите му освен изграждането на нужната инфраструктура в региона, трябва да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар, който включва хармонизация на правила, тарифи, предоставяне на необходимите условия за улесняване на чуждите инвестиции.

„Всичко това би допринесло за развитието на икономическото пространство на Балканите“, заяви Сума Чакрабарти. Банката винаги се стреми към практически решения, продължи той. Ще бъде създадена и фондова борса, която свързва държавите от Балканите. Той бе категоричен, че за тези държави трябва да има ясна перспектива за ЕС, защото това дава цел.

Сума Чакрабарти заяви, че този форум се е превърнал в неделима част от т. нар. Берлински процес и е много силно послание. Той добави, че само миналата година лидерите на този регион са се срещали повече от 10 пъти, което подсказва и задълбочаващото сътрудничество и взаимодействието между тях, и привлича вниманието за инвестиции в региона.