В Арктика по-топло от много места в Европа

"Смахнато" време

Неестественото затопляне в района на Северния полюс изпраща вълна от арктически студ към Европа, което е признак на "смахнато" време и което може да се случва по-често със засилването на предизвиканото от човека глобално затопляне, предупредиха учени, цитирани от "Ройтерс".

На северния край на Гренландия метеорологичната станция Кейп Морис е регистрирала рекордните 61 часа температури над нулата досега през 2018 г., което е свързано с рядкото отдръпване на морския лед в зимния мрак на Арктика.

"Никога не е имало такива крайности", изтъква Рут Мотрам, климатичен учен от Датския метеорологичен институт. Топлината нахлува в Арктика както от Атлантическия океан, така и от Беринговия проток, изтиквайки студения въздух на юг.

На цялата територия на Арктика температурите сега са около 20 градуса над нормалното, около минус 8 градуса по Целзий.

На юг, рядка снежна буря удари италианската столица Рим, а в белгийската столица Брюксел планират да арестуват бездомници през нощта, ако откажат подслон, като температурите се очаква да паднат под минус 10 градуса през тази седмица.

Ударени от източни ветрове, идващи от Сибир, в градове от Варшава до Осло беше много по-студено от обичайното за сезона.