За първи път в България деца от общински училища в Пловдив учат програмиране с Micro:bit

Мисия Пловдив

28-02-2018, 08:07

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът е резултат от съвместните усилия на Община Пловдив и Британския съвет и стартира за първи път в България

Деца от втори и трети клас на училище „Христо Г. Данов“ демонстрираха знания и умения по нова образователна програма за основни принципи на програмирането – „Micro:bit“. Това стана в присъствието на кмета Иван Тотев, заместник-кмета Стефан Стоянов, кмета на район „Северен“ Ральо Ралев, гости от Британския съвет, представители на отдел „Образование“ и медиите.

Проектът е резултат от съвместните усилия на Община Пловдив и Британския съвет и стартира за първи път в България.  За реализирането на програмата Община Пловдив е закупила 350 устройства, които са предоставени на 13 общински училища от началото на месец декември 2017 г.

„Технологиите през последните години са толкова напреднали, че са напълно достъпни за деца дори в трети клас. Днес виждаме един микропроцесор, който има всички базови възможности на големите процесори. Виждаме 8-битово програмиране с използване на Java. В обучението е вплетена и игра. Тази програма позволява развитието на знания и умения, които децата могат да се развият в друга посока“, посочи кметът Иван Тотев. По думите му това е една реална среда за програмиране, направена по детски начин. Той увери, че догодина ще бъде увеличени броят на училищата, които ще използват устройството.

„Дълго време търсихме правилната програма, която да въведем за изграждане на първите основи на програмирането в училищата в Пловдив. Програмата Micro:bit е насочена към всички училища и преподаватели. С нея може да работи всеки един от учителите по всеки един предмет“, уточни заместник-кметът Стефан Стоянов.

„Пособието е разработено от Би Би Си. Вдъхновява най-младите поколения на Обединеното кралство и на други страни по света да се превърнат в дигитални иноватори. В Обединеното кралство Би Би Си го доставя до всички ученици между 12-15г., които са приблизително 1 милион“, обясни Любов Костова, директор на Британския съвет и допълни, че устройството е функционално, евтино и достъпно. Създава условия за деца със специални образователни нужди да се концентрират на случващото се в час.

Micro:bit e хардуерно устройство с размери колкото половин кредитна карта (43 mm × 52 mm), което може да бъде свързано към компютър или мобилен телефон и да се ползва за програмиране и създаване на най-различни проекти – от роботи до музикални инструменти. Продуктът е иновативно и гъвкаво учебно и творческо пособие, което допълва класната и извънкласна работа. Той стъпва на знанията на учителите и уменията на учениците и отговаря на елементарните и прогресиращи знания за програмиране.

Малкото на размер устройство има много вградени функции – 25 червени LED лампички за създаване на текстови съобщения. Разполага с два бутона, които могат да бъдат програмирани и да се ползват, например за игри или за управление на музикална плейлиста. Може да разпознае движение и да отгатне посоката, в която човек се движи. Разработено е специално мобилно приложение за Мicro:bit, което позволява програмирането му през Bluetooth връзка – даже без USB кабел. Micro:bit устройството e изключително лесно за ползване, което означава, че без никакви затруднения може да се ползва във всяко училище, във всеки клас и по всички предмети, в това число природните науки, математика, музика, изобразително изкуство, часовете по Бит и техника или ИКТ.

В рамките на образователната програма „Micro:bit“ и финансовата подкрепа на Община Пловдив се проведе и обучение на 38 пловдивски учители, за което специално пристигна Стюарт Бол – международен лектор от Фондация „Micro:bit“. В процеса на обучение и най-вече за продължаващо съдействие на учителите бяха приобщени и СофтУни Kids, които вече използват успешно Мicro:bit в своите курсове.