К. Каракачанов: Проблемът с ЧЕЗ е заради пропуски в законодателството

Възложил съм да се изработят текстове, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни сделки

Високо напрежение във властта заради сделката с ЧЕЗ. Премиерът Бойко Борисов заподозря, че някой „провежда ювелирна операция срещу властта”. Той се зарече, че този път оставки няма да има. Президентът Румен Радев от своя страна се усъмни, че действа схема за скрито придобиване на енергодружеството.

„Опозицията и този път се опита да използва скандала, за който правителството няма абсолютно никаква вина. Затова и премиерът е ядосан с основание. Той разговаря с чешкия си колега с молба за повече информация около сделката”, коментира в ефира на Нова Телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Всички знаят, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката. Това не оправдава никой, който е пропуснал тези дупки. Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, българската държава няма никакви механизми да се намесва. Може индиректно да се опитва да пречи”, поясни Каракачанов.

В тази връзка той е възложил да се изработят текстове в Закона за енергетиката, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни стратегически сделки. Вицепремиерът е на мнение, че поправките могат да бъдат приети в рамките на една седмица.

„Много хора смятат, че КЕВР може да развали сделката, а това не може да стане. Ако ние не променим закона, тази сделка не може да бъде спряна. Регулаторът дава лиценз на нови дружества, но е много спорно дали в случая, когато ЧЕЗ има лиценз и продаде активите си, КЕВР може да откаже да даде лиценз на новия купувам. По-скоро юристите смятат, че не може. Може след време да им отнеме лиценза, но това е след дъжд качулка”, поясни вицепремиерът.

По думите му проблемът е дали новият собственик на ЧЕЗ може да управлява енергосистемата на 40% от територията на България, включително на София, който е най-развитият икономически район у нас.

На въпрос дали думите на Борисов, че има сценарий за сваляне на правителството е негова защитна реакция на обвиненията, че стои зад фирмата, Каракачанов коментира: „Работата на всяка една опозиция е да търси цаката на правителството и да го събаря с надеждата, че утре ще яхне белия кон. Аз познавам добре Борисов и му личи кога е откровен и кога не. В този случай той е откровен”.

По повод оставката на енергийния министър Каракачанов заяви, че е обичайно в подобни случаи всички да се нахвърлят върху ресорния министър.

„Теменужка Петкова подаде оставка и сега всички я изкарват виновна. Тя по закон няма никакви правомощия и това е истината. Ако данните на ДАНС потвърдят, че няма никакво участие, няма да подкрепя оставката й, само защото познава някого”, заяви вицепремиерът.