Подписаха Националния рамков договор

Общество

01-03-2018, 06:34

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

133 млн. лв. просрочени задължения на НЗОК към чужди здравни фондове

Ще има над 400 млн. лв. допълнително за здравния сектор

Благодаря ви от името на българските пациенти, че днес положихте подписите си под два изключително важни документа – Националния рамков договор с Българския лекарски съюз и Националния рамков договор с Българския зъболекарски съюз. Категорично заявявам, че тези рамкови договори надграждат действащите до сега и по качество, и по обеми, и по видове услуги, като дават позитиви както за изпълнителите на медицинските дейности, така и за потребителите – българските пациенти. Новите рамкови договори ще дадат сериозно и положително отражение върху здравната система. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при подписването на Националния рамков договор за 2018 г. и посочи, че в дългия преговорен процес всяка от страните е направила много отстъпки, за да бъде НРД 2018 факт.

С рамковия договор се осигуряват над 400 млн. лв. допълнително средства за здравния сектор. Постигнато е значително увеличение на близо половината клинични пътеки, като при някои пътеки увеличението е с над 450 лв. Изпълнен е ангажиментът към областните и общинските болници да бъде завишена стойността на пътеките, по които те работят. Заложени са повече средства за превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация, както и за общопрактикуващите лекари. По отношение на денталните грижи, за първи път специално внимание е обърнато на хората на възраст от 65 до 69 г., при които Касата ще покрива поставянето на протези. Това стана ясно от думите на министър Ананиев.

„Очаквам тези договори да внесат спокойствие в системата, но не трябва да се задоволяваме с това. Ние искаме ефективна здравна система, а за да бъде тя такава, трябва да се положат усилия. Ето защо ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина“, коментира министър Ананиев.

На днешната среща при министър-председателя представителите на здравно министерство и на съсловните организации се обединиха около необходимостта от провеждане на засилен контрол, постоянни проверки и строга отчетност, с цел да се ограничат течовете в системата. "По този начин няма да бъде допуснато пациенти да бъдат ощетявани. Всички ресурси трябва да отиват за здравните потребности на българските граждани", обясни здравният министър.