Изложба "Осъдени на свободата" в Добрич

Експозицията проследява дългия път на националните борби

Изложбата "Осъдени на свободата" проследява в интерактивна импресия дългия път на националноосвободителните борби - от мечтата на Паисий Хилендарски в неговата "книжица" до саможертвения подвиг на опълченците, съобщават от Регионалния исторически музей в Добрич за предстоящото откриване на експозицията, посветена на Трети март.
Изложбата представя чрез възстановки,реликви и текстове исторически етапи и събития - от зараждането на българското просвещение до Освободителната руско-турска война и подписването на Санстефанския мирен договор, пояснява културологът Надежда Иванова от отдел "Възраждане".Фотокопие на Добруджанския препис на Паисиевата "История славянобългарска" от 1868 година, старопечатни учебници, ученическо сметало и мастилница от 19-и век са сред музейните ценности в пресъздаването на килийно училище. Експозицията възкресява страници от края на Руско-турската война 1877-1878 година с възстановката на храм,превърнат от османлиите в склад за оръжие, на лазарет с драматичната атмосфера,за която свидетелстват и писмата на медицинската сестра-доброволка Юлия Вревская до нейната сестра.
Изложбата представя и ятагани и пушки от времето на войната, униформи на руски воини, спомени, снимки на Калчо Вълков, Кузман Христов и други добруджански опълченци.
Експозицията за 140-годишнината от Освобождението на България от османско робство се открива на 2 март и ще остане в музейното пространство в градския парк "Свети Георги" до началото на май.