Гинка Върбакова: Финансирането на сделката за ЧЕЗ е напълно публично

Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие

Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на сделката за ЧЕЗ. Водихме разговори, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Това каза Гинка Върбакова, собственичката на „Инерком България“ – дружеството, което купува активите на ЧЕЗ в България, след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде БНТ.

"Заминавам за Чехия, за да разговарям с продавача. Финансирането е напълно публично. Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие. Няма участие на български банки във финансирането. Склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен. Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача с обстановката и да водя разговори по договора, който имаме", добави Върбакова.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов каза, че разговорите са на твърде предварителен етап. "Държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка подготвяна извън държавата между частни субекти и сме в деликатна ситуация", каза още финансовият министър.

"В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени", увери медиите Горанов за бъдещите действия на правителството.

Той все пак направи уточнението, че държавата би искала най-малкото контролен дял.

"Всичко е ясно", заключи вицепремиерът Томислав Дончев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен