М. Стоянова: Ще се подменят само по-старите касови апарати

Проверката на данъчните органи миналата година показа, че се укриват обороти

В пряко включване за БНТ, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че приетото законодателство, според което търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга онези, които имат стари машини. Според нея това е пътят за борба със сивата икономика. Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

"Проверката на данъчните органи миналата година показа, че се укриват обороти", заяви Менда Стоянова. "Това, което е прието вчера в пленарната зала, представлява промяна за повишени изисквания към софтуера за управление на продажбите на места, където освен касов апарат, има компютър със съответния софтуер", допълни тя.

"Именно тук е слабото звено. Обикновено има модули, които дават възможност за изтриване на информацията и при следващи и настоящи проверки не може да се установи истинският оборот. Всички говорим за сива икономика и това трябва да спре", поясни Стоянова.

Менда Стоянова припомни, че процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери.

"Няма да бъдат подменяни всички касови апарати", заяви Стоянова. "Тези, които са закупени последните три години, са от по-съвременен тип и с по-съвременна фискална памет, която може да бъде настроена към новите изисквания", допълни тя. По-старите касови апарати, чийто софтуер не може да бъде обновен, вероятно ще се наложи да се подменят.

"Срокът е краят на 2018 г. Съгласно промените, който касае софтуера за управление на продажбите, дадохме срок от шест месеца, което означава, че крайният срок за подмяната на касовите апарати ще бъде малко по-дълъг", обясни председателят на бюджетната комисия.

Тя призова собствениците на обекти да не изчакват последния момент. Менда Стоянова заяви, че ако не се подменят всички касови апарати към един и същ момент, ще има икономическа неравнопоставеност между търговците, които ще подменят първи касовите си апарати и ще отчитат целия си оборот и онези, които не го правят.

Менда Стоянова отхвърли обвиненията, че подмяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки до ГЕРБ. Търговците трябва да купят касови апарати, чийто софтуер позволява да се предават данни към НАП, а не да купят конкретен модел.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"