Западните Балкани и ЕС обсъдиха кметът Иван Тотев и експерти от Съвета на Европа

Мисия Пловдив

02-03-2018, 16:09

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив е от най-бързоразвиващите се български градове

Членството на България в Европейския съюз отвори нови възможности пред градовете ни. От 2007-ма година страната ни е част от ЕС и през този над десетгодишен период промяната на Пловдив се случи пред очите ми. Като част от местното управление и кмет втори мандат имам възможността да участвам пряко в промяната на града. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев на среща тази сутрин с експерти от Съвета на Европейския съюз – COELA „Разширяване и страни, преговарящи за членство” и COWEB „Западни Балкани”. По време на разговорите в Дома на културата бяха обсъдени процедурите и програмите в ЕС и на проблематиката на съседните ни страни, които още не са членове на Евросъюза, включително инфраструктура, възможност за свързаност в различните области – образование, дигитална, междуобщинска,  регионално сътрудничество, инвестиционен климат.

Пловдив е от най-бързоразвиващите се български градове. Над 70 хиляди са заетите в сферата на производството, а над милиард и половина евро са инвестициите в региона през последните 10 години. През последните години се опитваме да развиваме IT индустрията, което дава възможност да запазим младите хора тук, заяви кметът Иван Тотев. Той информира, че в града има над 40 000 студенти, които се обучават в 9 висши училища.

Подчертан бе фактът, че Пловдив е най-старият жив град в Европа и през 2019-та година ще бъде Европейска столица на културата. Гостите, които са от вчера под тепетата, имаха възможността да разгледат основните забележителности и да се запознаят с културно-историческото ни наследство. 50-членната делегация е в България за участие в конференция в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.