Няма яснота какво ще изберат италианците

Свят

04-03-2018, 14:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

​Парламентарни избори в Италия

Започналите избори в Италия няма да определят ясен и категоричен победител

Започна гласуването на парламентарните избори в Италия. Около 50 милиона италианци ще избират членове на долната и горна Камара на парламента по съвсем нова избирателна система, която прави изходът от вота непредвидим. Последните социологически проучвания дават най-много подкрепа за дясноцентристката коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони и възход на популистите от "Пет звезди", предава БНТ.

Започналите избори в Италия, според социологическите проучвания и според анализатори няма да определят ясен и категоричен победител и от утре ще се задълбочи политическата неяснота. Последните проучвания дават най-голяма преднина на дясноцентристката коалиция около Силвио Берлускони. Очаква се и възход на антисистемното и евроскептичното движение "Пет звезди" около Луиджи ди Майо. Очаква не добро представяне на лявоцентристите около бившия премиер Матео Ренци.

А новата избирателна система, която включва национално представителство и мажоритарен елемент пък не дава абсолютно никакви гаранции на партията, спечелила най-много гласове, че ще успее да сформира мнозинство и да състави правителство. Неяснотите на този етап са повече, отколкото отговорите. Нито една партия или коалиция засега не успява да удари бариерата от 40% подкрепа, която е необходима за съставянето на правителство.

Няколко са големите теми, които вълнуват италианците и за проблемите, които очакват решение. На първо място е мигрантската криза - над 600 хиляди са мигрантите в Италия. Нито една от партиите обаче, в хода на предизборната кампания не показа и не представи конкретни предложения как този въпрос може да бъде решен. А икономиката на Италия е втората по най-бавен темп на възстановяване в Еврозоната след икономическата криза. Публичният дълг е огромен - 130% от БВП. Висока е и безработицата. На тези неща италианците искат да получат отговори как ще бъдат разрешени.