Г. Георгиев: Можем да работим по директна авиолиния София - Чикаго

Георгиев е на работно посещение в САЩ, което ще продължи до 7 март

Установяването на директна самолетна линия София - Чикаго е изключително логично и е приоритет, по който в бъдеще може да се работи. Това каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев: „За мен много важно е да осъществим контакт, който да позволи България да да бъде опозната като дестинация, която предлага целия пълен спектър от туристически услуги и държава, която има много добра традиция в сектори като хранително-вкусова промишленост, земеделие, фармация. Да не оставяме на страна и сферата на високите технологии.“

Георгиев е на работно посещение в САЩ, което ще продължи до 7 март.

"Емоцията в Чикаго е огромна, когато на националния празник си заобиколен от толкова много българи, а националният флаг се вее на основния площад 'Дейли плаза'", сподели Георг Георгиев.

"Сънародниците ни отвъд границата са много по-чувствителни към случващото се в България, защото много от тях гледат напред в бъдещето с оглед на това дали могат да намерят реализацията си обратно в страната си", посочи още той. В рамките на отбелязването на националния празник 3 март в Чикаго ще има Фестивал на мартеницата и ще бъдат показани традиционни български занаяти.

Анализирайки решението на Вашингтон да въведе мита за вноса на стомана и алуминий и т.нар. търговска война между САЩ и ЕС, Георг Георгиев заяви, че би било пресилено да се говори за икономическа война: „Търсенето на интереси не бива да минава през нарушаването на чуждите. Европейският съюз със своя половин милиарден пазар, със своята покупателна способност, със своите развити икономики, няма как да бъде пренебрегнат като търговско-икономически партньор на САЩ. Именно пазарът е този, който успява най-добре да балансира.“

"Обиколката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан в страните от Западните Балкани показва, че приоритетът евроинтеграция на Западните Балкани вече започва да се материализира", подчерта още Георг Георгиев.

В коментара си по сделката с ЧЕЗ Георгиев поясни, че случващото се според него не вреди на имиджа на държавата и че тя се намира в много добра външно-политическа форма.