Глоби за над 150 000 лв. за нерегламентирано горене на отпадъци

Животът

04-03-2018, 17:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Затягаме контрола върху горенето на гуми, кабели и дрехи

От 21 декември насам екоинспекторите, заедно със служители на Столичния инспекторат, са проверили 43 обекта

17 акта за над 150 000 лева състави Регионалната инспекция по околна среда – София за нерегламентирано горене на отпадъци. Проверките са част от мерките, които Столична община предприема за подобряване качеството на въздуха в София.

От 21 декември насам екоинспекторите, заедно със служители на Столичния инспекторат, са проверили 43 обекта. 23 от тях са автосервизи, 14 – площадки за отпадъци и 3 цеха за мебели. Проверките са част от контрола върху нерегламентираното горене на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. За констатираните нарушения експертите на РИОСВ – София са съставили 17 акта на обща стойност 152 000 лв.

Акцията стартира на 21 декември и ще продължи до поетапното проверяване на всички обекти. До края на февруари само Столичния инспекторат установи 10 нарушители, които са изгаряли кабели и отпадъци на открито. Последният случай е бил в район „Красна поляна“. До засилените проверки се стигна след неколкократни протести срещу мръсния въздух в столицата. В края на януари Столичният общински съвет прие мерки за борба с този проблем.