"Формата на водата" триумфира на "Оскарите"

Булевард

05-03-2018, 09:16

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Ангелкова за втора поредна година присъства на „Нощта преди Оскарите“

Гийермо дел Торо също спечели награда за филма

Фентъзи драмата „Формата на водата“ на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо спечели четири отличия на 90-ата церемония за наградите „Оскар“, в това число и за най-добър филм, предадоха световните информационни агенции.

Освен наградите за най-добър филм и най-добър режисьор „Формата на водата“ получи отличията и за сценография и оригинална музика на Александър Депла. Продукцията водеше по номинации с 13 на брой. В актьорските категории призове „Оскар“ получиха смятаните за фаворити в наградния сезон Франсис Макдорманд за „Три билборда извън града“, Гари Олдман за „Най-мрачният час“, Алисън Джани за „Аз, Тоня“ и Сам Рокуел за „Три билборда извън града“. Макдорманд спечели втори „Оскар“ в кариерата си. Олдман, Джани и Рокуел за първи път получават отличие на американската киноакадемия.

Наградите „Оскар“ бяха раздадени за 90-и път на церемония в театър „Долби“ в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл. Франсис Макдорманд спечели приза за най-добра актриса на 90-ата церемония за наградите „Оскар“ с превъплъщението си в образа на майка, търсеща справедливост за убийството на дъщеря си във филма „Три билборда извън града“. 60-годишната Макдорманд получава отличието на американската киноакадемия за втори път. Първият й „Оскар“ е за най-добра актриса в поддържаща роля във филма „Фарго“.

Франсис Макдорманд беше смятана за фаворит за приза за най-добра актриса, след като в наградния сезон спечели редица отличия, сред които „Златен глобус“, „Изборът на критиците“, БАФТА, както и на американската Гилдия на филмовите актьори. Британецът Гари Олдман спечели приза за най-добър актьор на 90-ата церемония за наградите „Оскар“ с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час“.

Британецът надделя за отличието над своя сънародник и трикратен носител на награди на киноакадемията Даниъл Дей-Луис и над двукратния призьор от САЩ Дензъл Уошингтън. В категорията за най-добър актьор бяха номинирани също британецът Даниел Калуя и американецът Тимъти Шаламе.

Гари Олдман беше смятан за фаворит за актьорския приз, след като през наградния сезон „обра“ редица отличия, сред които „Златен глобус“, „Изборът на критиците“, БАФТА и наградата на американската Гилдия на филмовите актьори.Мексиканецът Гийермо дел Торо спечели приза за най-добър режисьор за фентъзи драмата „Формата на водата“ на 90-ата церемония за наградите „Оскар“. Това е първо отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за 53-годишния режисьор.

Дел Торо беше смятан за фаворит за режисьорския приз, след като спечели отличията „Златен глобус“, БАФТА, „Изборът на критиците“, както и на американската Гилдия на режисьорите. Гийермо дел Торо е познат с работата си над продукции като „Лабиринтът на фавна“, „Блейд 2“, „Хелбой“, „Хелбой 2: Златната армия“, „Огненият пръстен“, „Пурпурният връх“. Дел Торо става третият мексиканец, спечелил режисьорски „Оскар“ след Алехандро Гонсалес Иняриту и Алфонсо Куарон. Преди години те бяха наречени „Тримата амигос“, припомня Асошиейтед прес.

„Най-великото нещо, което прави изкуството е, че заличава линиите в пясъка“, сподели Гийермо дел Торо, загатвайки за международната си кариера. Филмът „Призови ме с твоето име“ спечели наградата Оскар за най-добър адаптиран сценарий, съобщават световните агенции.

Сценарият е дело на Джеймс Айвъри по романа на Андре Асиман „Призови ме с твоето име“, разказващ за скритата хомосексуална любов между двама млади мъже. Продукцията спечели вече наградата на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий и британската награда БАФТА за адаптиран сценарий.

Филмът „Бягай!“ получи Оскар за най-добър оригинален сценарий. Сценарият е дело на режисьора на продукцията Джордан Пийл. Той вече спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи. Филмът е съчетание от съспенс, хорър и филм за расовите предубеждения. Актрисата Алисън Джани получи Оскар за най-добра женска второстепенна роля за „Аз, Тоня“.

Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във филма, но истинската Тоня, казва, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално. Джани вече спечели за същата роля и Златен глобус за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория.