Близо 2000 души поискаха пловдивският лекар да бъде освободен

В протеста участват и таксиметрови шофьори

Близо 2000 души се събраха пред Второ районно управление в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов – Плъха. Протестиращите настояват лекарят незабавно да бъде освободен, предаде Дарик. Хората скандират "Свобода за доктора". Настояват и за промяна в Наказателния кодекс. Множеството се е събрало, за да изрази, по думите им, своята лична и гражданска позиция в подкрепа на арестувания лекар. Те считат, че убийството е станало при неизбежна самозащита от страна на доктора.
Хора от съседните кооперации също се включиха със скандирания от терасите си. В протеста участват и таксиметрови шофьори.

Една от протестиращите каза пред Дарик: "Тук сме, за да подкрепим един достоен българин, който иска да защити своето семейство, живота на децата и съпругата си. Ситуацията е абсурдна и ние не сме съгласни с тази позиция. Трябва да можем да се защитаваме в собствените си домове от престъпниците". Малко преди 13 ч. на обед огромното шествие се оправи към прокуратура, с искане към дежурния прокурор докторът да бъде освободен незабавно.
Председателят на Пловдивската лекарска колегия Георги Кръстев застана зад исканията на протестиращите.

Лекарските съсловия от София, Бургас и Стара Загора също са изразили подкрепа, а такава се очаква да има и от колегите им други градове.

Трупът на Дживизов беше намерен на 2 март в района на Областната управа в Пловдив върху капака на лека кола. На следващия ден срещу 48-годишния лекар беше повдигнато обвинение за убийство и беше задържан за 72 часа.
През нощта в четвъртък срещу петък в жилището на д-р Димитров влязъл крадец. Докторът го усетил, но при последвалия опит да го хване бил намушкан с нож от крадеца. След това последвал изстрел, а крадецът е бил намерен на улицата върху капак на лека автомобил. Тялото било на Дживизов.
Жоро Джевизов – Плъха е с богато криминално минало, с няколко присъди за кражби
Разследването според разследващите до момента е в активна фаза. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели. Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, ДНК и химическа такава. Предвиденото в закона наказание по обвинението, отправено на доктора, е от 10 до 20 години.
Д-р Иван Димитров в момента е в ареста. Не е осъждан. Няма разрешително за оръжие.