20 терористи са неутрализирани в Турция за седмица

Свят

05-03-2018, 16:28

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обвинен за тероризъм и членство в ИДИЛ обжалва задържането си

През изминалата седмица силите за сигурност са извършили 1 079 операции за борба с тероризма

Двадесет терористи бяха "неутрализирани" в операциите за борба с тероризма в Турция между 26 февруари и 5 март, заяви в понеделник министерството на вътрешните работи.

Малко по-късно Вътрешното министерство на Турция излезе със официални данни, според които в рамките на изминалата седмица - от 26 февруари до 5 март - на територията на страната са неутрализирани 20 терористи, съобщи Анадолската агенция.

През изминалата седмица силите за сигурност са извършили 1 079 операции за борба с тероризма. Седем от терористите са били ликвидирани, 5 са заловени. Други 8 са се предали на властите, уточняват от министерството.

В хода на операциите са арестувани и други 216 души, които подпомагали терористи или подклаждали към тероризъм и членство в забранената в страната прокюрдска Работническа партия (ПКК). Задържани са и 46 души по подозрения за връзка с "Ислямска държава". 37 души са задържани за връзки с други организации.

756 души са арестувани по подозрения за връзка към организацията ФЕТО, свързана с организирането на държавен преврат в Турция през юли 2016 г.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в Анкара се провежда специализирана операция за борба с тероризма. След като вчера посолството на САЩ в турската столица съобщи, че днес няма да отвори врати заради вероятност от терористични атаки срещу сградата на посолството и американските граждани, властите в Анкара се вдигнаха на крак.

20 души са обявени за предпреполагаеми терористи, издадена е заповед за тяхното задържане. За сега арестуваните са най-малко 14 души. Задържаните са чуждестранни граждани.

От американското посолство съветват гражданите на САЩ в Анкара да избягват големи тълпи от хора и много оживени места. Съветва се и американците да не ходят в района на посолството, както и да бъдат нащрек, ако посещават популярни туристически обекти.