МЗ: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

Тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв.

В НЗОК има сбъркана счетоводна политика. При положение, че всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния отчет на НЗОК фигурираше числото 7 млн. и половина, което е категорично невярно. А дали задълженията са платими е друг въпрос. Това коментира в студиото на БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

По думите на Пенков, тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв. "Това са парите, за които българската национална осигурителна институция е предложила на сдружението на германските каси и на другите да бъдат разплатени. Те са разсрочени задължения, които са платими към тази година. Ще има поредица от срещи, за да може да се планира с чуждите осигурителни институции темпа на разплащане, така че да се изчистят всички задължения", каза още Бойко Пенков.

"Това го имаше преди 15 години в Европа....Някои хора отиваха да получат лечение в съседна държава. Това наложи да се освободи движението на хората да могат да получават медицинска и друг вид помощ в рамките на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние са по-различни от тези, които са като възможност", обясни той.

"За пръв път в последните години имаме такова нарастване на приходите в бюджета на касата. Това са над 400 млн. Това ни даде възможност преговаряйки с лекарския съюз да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие", допълни още Бойко Пенков.

"От тук нататък означава, че вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преустойностяване на тази услуга навън", заяви Пенков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"