Неапол прати на Ватикана случаите на 40 хомосексуални свещеници

Досието съдържа 1200 страници, сред които и чатове

На властите във Ватикана е било изпратено досие със случаите на 40 свещеници, за които се появиха разкрития, че са хомосексуалисти. То е било пратено от църковните власти в Неапол, но се уточнява, че свещениците не са от там, предаде NBC News.

Досието съдържа 1200 страници, сред които и чатове. Уточнява се, че нито един от тях не е обвинен в педофилия, след скандалите с насилия над деца от свещеници, които разтърсиха католическата църква през последните години. "Говорим за грехове, не за престъпления", е заявил говорител на диоцеза.

Мъжът, разкрил за връзките си със свещеници, е заявил, че го е направил, защото е отвратен от лицемерието им.

В Мелбърн започна делото по изслушване на кардинал Джордж Пел, който е ковчежник във Ватикана и бе обвинен в сексуални престъпления.

Председателят на съда Белинда Уолингтън ще вземе крайното решение дали има достатъчно доказателства срещу Пел, с което делото да бъде разгледано в края на съдебното заседание. То се очаква да продължи четири седмици.

Адвокатът на Пел, Робърт Рихтер, обвини полицията, че не спазва указанията, подготвени от бивш съдия за това как да разследва изтъкнати х