К. Каракачанов: Няма да бъде приета оставката на Теменужка Петкова

КЕВР може да отнеме лиценз, но не може да спре сделка или да проверява сделка

„Въпросът е решен – няма да бъде приета оставката на Теменужка Петкова. Това е решение от срещата, на която бяхме повечето министри днес. Нашето мнение – на „Обединени патриоти”, е че няма никакво основание да се търси изкупителна жертва, и то жертва, която няма никаква вина“, каза пред биТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова и този въпрос мисля, че днес го решихме – днес имахме среща при премира Бойко Борисов. Петкова няма никаква вина. Законът за енергетиката не повелява министърът на енергетиката да контролира тези неща, или КЕВР. Теменужка Петкова остава енергиен министър – това е днешното решение”, обобщи Каракачанов.

„КЕВР може да отнеме лиценз, но не може да спре сделка или да проверява сделка. А отнемането на лиценза е само постфактум”, посочи той по въпроса за продажбата на ЧЕЗ. „Най-разумният вариант е държавата да купи 34% от фирмата и да изплаща тези пари впоследствие от дивидента, който ѝ се полага – да не се товари държавата с допълнителни разходи, но все пак да има контролен пакет“, подчерта Каракачанов.

„Аз лично винаги съм смятал, че държавата нямаше нужда да продава тези ЕРП-та, на много места в Европа те са държавни – например във Франция те се дават на концесия. Има два варианта – или закупуване на контролен пакет, или спешни законодателни промени, според които тези и други сделки да бъдат контролирани от държавата. Без да влизам в „сценарии”, но ако някой реши да плати 320 млн. евро и след това да прави саботаж, това ще е най-лесно спечелената война”, посочи вицепремиерът.