Е. Захариева: Огромни са възможностите за сътрудничество с арабските страни

Българските компании и специалисти са добре познати сред арабските ни партньори

Стокообменът на България с държавите от арабския регион общо възлиза едва на около 2 млрд. щ. д., което е изключително малко на фона на съществуващия огромен потенциал. Българските компании и специалисти са добре познати сред арабските ни партньори, а спомените за тях в тези страни са изцяло положителни. Възможностите за успешно засилване на сътрудничеството с арабските страни в търговията, инженеринговата и инвестиционната дейност, енергетиката и туризма са огромни. Това бе един от водещите акценти в заявеното от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешния работен обяд с посланиците на арабските държави в България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българският външен министър припомни, че успоредно с развитието на отношенията с държавите от Западните Балкани, което България изведе като свой национален приоритет и като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, тя си е поставила за цел да работи активно и за възобновяването на традиционно добрите отношения с арабския свят. „Смятам, че резултатите от работата по изпълнението на тази задача вече са видими“, заяви министър Захариева.

„През последните месеци осъществихме няколко знакови посещения, някои от които – исторически, други – отлагани с десетилетия. Посещението на премиера Борисов в Кралство Саудитска Арабия е без прецедент, активно подготвяме посещения на най-високо ниво и в Кувейт, а в четвъртък на посещение в България пристига Емирът на Катар. В края на месец март президентът Румен Радев ще е на посещение в Израел и Палестина. Независимо от напрегнатата програма покрай Председателството на Съвета на ЕС, съумяхме да осъществим обмен на посещения с моите колеги от Судан, Саудитска Арабия и Кувейт, вече имаме съгласувани дати за визити на алжирския ми колега през март в София и на моя в Оман през 12 април, надявам се в съвсем близко бъдеще да договорим дати и за такива с Египет и Мароко“, каза още тя.

„Визията ни не се ограничава единствено до осъществяването на отделни посещения – тя е дългосрочна и стратегическа. Неслучайно работим и по разкриването на нови дипломатически мисии. Вече отворихме нашето посолство в Обединените арабски емирства, предстои това да се случи в най-близко бъдеще и в Саудитска Арабия. Както и други европейски държави обмисляме и възстановяването на мисията ни в Либия“, допълни българският външен министър. Захариева подчерта, че тези примери са доказателство, че развитието на връзките ни с държавите от арабския свят неизменно запазва своето място като важно направление в българската външна политика.

Пред посланиците на държавите от региона на Близкия Изток и Северна Африка първият ни дипломат отбеляза, че връзките между България и техните държави се основават не само на политическия диалог и създадените солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки, но и на личните и професионални взаимоотношения между хората. Тя изтъкна, че за хилядите български специалисти, които десетилетия наред са се трудили в арабския свят той вече се е превърнал във втори дом, а хилядите арабски студенти, завършили своето образование у нас в момента заемат достойни позиции в своите държави. В този контекст Захариева и посланиците на страните от арабския свят се обединиха и около разбирането, че е нужно да бъде направена актуализация на споразуменията както в областта на икономиката, така и в областта на туризма, образованието и културата. „Разчитам на Вашата подкрепа. Пред нас има още много задачи, имаме и какво да научим един от друг, например в областта на туризма. Активизирането на политическия диалог е факт, но имаме още много върху какво да работим“, изтъкна първият ни дипломат.

Външният ни министър отбеляза, че членството на България в Европейския Съюз предоставя допълнителни възможности за постигане на качествен ръст на взаимните ни връзки със страните от арабския свят, а политиката на Южно съседство на ЕС е във фокуса на България като председател на Съвета на ЕС. Издигането на нивото на стратегическия диалог между ЕС и Лигата на арабските държави, набелязването и изпълнението на общи политики в рамките на Съюза за Средиземноморието, активизиране на диалога между ЕС и Съвета за сътрудничество в Залива са сред най-важните инициативи в този контекст и са теми, които се обсъждат на почти всеки Съвет „Външни работи“ на Съюза, изтъкна още първият ни дипломат.

Българският външен министър и посланиците на арабските държави в София обсъдиха и актуалните регионални конфликти – войната в Сирия, конфликтът в Йемен и кризата в Либия. Специално внимание бе отделено на перспективите пред т.нар. Близкоизточен мирен процес, който бе определен като една от ключовите теми за държавите от региона. Предвид предизвикателствата, пред които са изправени държавите от Близкия Изток и Северна Африка, и сериозния глобален ефект, който предизвикват регионалните конфликти, Захариева подчерта, че трайното възстановяване на сигурността и стабилността в региона трябва да бъде сред водещите приоритети на днешната политиката. Тя акцентира върху тезата, че намирането на устойчиво решение на конфликтите, както и подобряването на социалната и икономическа среда в засегнатите от конфликти държави е от изключителна важност. Захариева добави и че въпреки сериозните успехи, които са постигнати в борбата с Ислямска държава, политиците не бива да бъдат наивни, тъй като клетките на ИДИЛ се местят в съседни държави, държави от Централна Азия и страните от Европа. „Разчитаме на всички вас заедно да преодолеем предизвикателствата“, категорична бе Захариева.

На работния обяд, организиран от доайена на дипломатическия корпус и арабските посланици – посланикът на Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, присъстваха и посланиците на Судан – Н. Пр. Илхам Ахмед, на Алжир – Н. Пр. Латифа Беназза, на Кувейт – Н. Пр. Якуб Алатиики, на Катар – Н. Пр. Рашид Ал-Хатър, на Мароко – Н. Пр. Закия Ел Мидауи, на Египет – Н. Пр. Моайад Елдали, на Обединените арабски емирства – Н. Пр. Абделуахаб Ал Нажар, на Йемен – Н. Пр. Абдулразак Ал-Амрани, на Либия – Н. Пр. Софиян Елтрике, и временно управляващите на Кралство Саудитска Арабия – Абдулилах Ал Джибриин и на Ирак – Муайед Али.