Предложиха Жорди Санчес, който е в затвора, за премиер на Каталуния

Свят

07-03-2018, 07:56

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на Каталуния

Председателят на парламента го е предложил, след като се е консултирал с политическите групи

Председателят на каталунския парламент Роже Торен предложи Жорди Санчес, който е в предварителния арест, за кандидат за премиер на автономната област, след като Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си. 53-годишният Санчес има малко шансове да стане премиер на Каталуния заради разделенията в сепаратисткия лагер и защото е в затвора, отбелязват световните агенции.

Председателят на парламента го е предложил, след като се е консултирал с политическите групи и стигнал до извода, че той разполага с най-голяма подкрепа. Не е предложена дата за сесия, на която парламентът да гласува кандидатурата на Санчес, обвинен в бунт и разкол. Той е смятан за представител на твърдото ядро от привърженици на независимост на Каталуния, които обявиха „Каталунска република“ на 27 октомври.

Сепаратистките партии имат абсолютно мнозинство от 70 мандата в 135-членния парламент. Но ако приеме да се кандидатира за премиер, Санчес няма гаранции, че ще получи доверие, тъй като крайнолявата сепаратистка партия Кандидатура за народно единство не го подкрепя. От 27 октомври Каталуния е под пряко управление на испанското правителство, което ще продължи до избирането на нов премиер. Централното правителство отхвърли номинацията на Жорди Санчес.