Томаш: „Тази загуба ще ни научи повече“

Александър Томаш след мача Берое - Лудогорец

Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш говори пред медии след загубата от „Лудогорец“ с 0:1. Вижте какво каза той:

– Г-н Томаш, коментарът ви за двубоя?

– От гледна точка на характер, на желание, на себераздаване съм много доволен от футболистите. Чисто футболно има моменти, в които дали заради респект от съперника, който шесткатен шампион и участник в шампионска лига, с голямо футболно самочувствие, на моменти арогантно – не успяхме когато притежаваме топката да ги накараме да побягат малко повече, за да можем да ги изнервим и от там да оползотворим нашите шансове. Мога да поздравя изцяло футболистите си. Тази загуба ще ни научи повече и ще ни даде повече, отколкото ако бяхме победили с 1:0, защото има моменти, в които чисто футболно може да стоим по-добре на терена. Надявам се, че ще ги оползотворим оттук нататък. Също искам да похваля и публиката, защото видях как изпрати футболистите. Това е атестат, че аз и екипът ми работим, че тези момчета работят, че всички в клуба работим по начин, по който трябва да се работи. Искам да виждам стадиона още по-пълен и когато идват на мач да знаят, че „Берое“ ще влага сърце и душа и футболни достойнства.

– Щабът на съперника и г-н грудев изказаха суперлативи за вашата работа. Това сигурно ви ласкае, но и дава още по-голяма отговорност…

– Най-трудново нещо в живота е човек да бъде реален и нито да се надценява, нито да се подценява. Аз съм благодарен на ръководството, защото те също са едно семейство и правят всичко необходимо град като Стара Загора да има отбор, с кйто да се гордее. Също знам, че има доста хора, които работят в друга гледна точка. Мисля, че вие абсолютно знаете за какво говоря – през седмицата някои неща се случиха. Ние изграждаме нашата къща, нашето смейство, работим. Имаме моменти, в които не ни се получават нещата, но сме едно семейство. Това е похвално.

– Как ще коментирате проблемите със съдиите?

– Това са неща, които не са моя работа и не мога да ги променя. Това са фактори, които не зависят от мен. Аз мога да работя с отбора си и да изисквам от него на терена. Оставям това на ръководството. На мен не ми е работа.

– Има ли сили „Берое“ да победи някой от топ 3 в двубоите от шестицата?

– Да, реално е. Надяваме се. Искам го много повече, отколкото вие. Убеден съм в това и го знам. Искам да се случи страшно много и всеки ден работя за това.

– Във втори пореден мач отстъпвате инициативата през втората част. На какво го отдавате?

– Наруши се тренировъчния ни процес. Това е едно от нещата. не само на нас, а на всички. Въпреки че доколкото знам „Лудогорец“ са тренирали на естествен терен, предоставен от противник. Ние тренирахме на изкуствен терен и тук е мястото да поздравя нашия диркетор на стадиона, който направи много и нашия терен бе перфектен. Имахме и само два дни след тежък психологически и физически мач с „Левски“. След 60-та минута се видя, че поизоставаме в определени ситуации, в които „Лудогорец“ бяха със седем души, които не играха в мача със „Септември“. Те успяват и да се възстановяват много добре.

– Съжалявате ли за пропуска на Райнов?

– Човек не трябва да съжалява за нищо в миналото. Трябва да гледаме в бъдещето. Можем да съжаляваме, но не можем да го променим. Трябва да работим и да бъдем готови. Можем да съжаляваме и за ситуацията на Бригидо през първото полувреме. Казах на момчетата на полувремето, че ще имаме ситуации и трябва да бъдем готови, но не се получи. Нищо, следващия път.

– След три дни предстои нов мач. Чисто физически отборът ще издържи ли?

– Много е важно в тези 3-4 дни как живеем, как мислим, да сме позитивни, как се храним, как подхождаме към всичко. Следващите 72 часа ще бъдат жизненоважни за нас. Аз съм убеден, че следващите два мача ще бъдат много важни психологическа и физическа гледна точка, отколкото тези мачове от началото на годината.