В. Симеонов: Държавата трябва да участва в контрола на ЧЕЗ

Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат "мръсни" капитали

Никой член от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ, а Теменужка Петкова не трябва да подава оставка, защото няма политическа и морална причина. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на БНТ.

"Правителството не трябва да участва директно в управление при сделката с ЧЕЗ, а да участва в контрола. Законът, който подготвяме с Обединени патриоти, трябва да има контрол върху бъдещи сделки с имущества", добави още Симеонов.

Според него това е една сделка, която не е стратегическа, но засяга много потребители, а интересите на потребителите трябва да бъдат защитени.

"Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат "мръсни" капитали, на нас ни трябва сигурност, че това няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано, след като за кратко се източат пари чрез завишаване на цени. Такъв контрол може да се случи с тези 34 % участие на държавата в сделката", коментира вицепремиерът.

"Решението е добро, приветствам премиера за предложението да се придобият 34% дял от ЧЕЗ, текат реазговорите в момента. Редно е да опитаме да закупим и от другите две дружества на много ниска цена, за да покажем поне, че държавата защитава националния интерес. Ще се опита държавата да закупи от другите две РПТ-та малки дялове, а защо не и от други частни дружества. Което ще гарантира националния интерес", коментира Валери Симеонов.

"Валери Симеонов обясни, че ЧЕЗ е проучил купувача, който в лицето на Гинка Върбакова е работил с чешки бизнесмен 10 години. Затова няма какво да се притеснява обществото, добави той. Дружеството е обезпечило тези кредити", каза още той.

"ЧЕЗ няма да продаде на когото и да е, а на фирма, която ще продължи успешно бизнеса, поне в следващите няколко години. За бизнеса е важно, защото ако се срине, това, което си продал, петното не е върху този, който е купил, а този който е продал", коментира още вицепремиерът Симеонов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен