В Бургас се провежда обучение за противодействие на трафика на деца

Мисия Бургас

07-03-2018, 15:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трафикът е нормален на всички ГКПП-та

Обучението отговаря на необходимостта от повишаване на чувствителността и уменията за идентификация на специалистите

Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас провежда обучение на тема: "Идентификация и социална подкрепа на деца, жертви на трафик на хора" в Културен център "Морско казино".

Обучението отговаря на необходимостта от повишаване на чувствителността и уменията за идентификация на специалистите, работещи на "първа линия" в сферата на социалните услуги, както и координацията в работата им с полиция, прокуратура и МКБТХ.

Лектор на обучението е Мариела Тодорова - бивш управител на Кризисен център за деца, жертви на трафик в с. Балван и преподавател в ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Поканени за участие са представители на Отдел "Закрила на детето", Център за обществена подкрепа, Местните комисии за борба с противообществените прояви на непълнолетните от Бургас, Айтос, Несебър, Созопол, общински социални услуги за деца в риск - дневни и резидентни, както и специалисти от няколко свързани институции, с които социалните служби си взаимодействат при случаи на деца, жертви на трафик - инспектори Детска педагогическа стая и Районна прокуратура.

Някои от основните теми, които ще бъдат обсъждани са: показатели за идентифициране на деца, потенциални и реални жертви на трафик; социална закрила и подкрепа на деца - жертви на трафик и насилие.

По време на обучението ще бъдат използвани практически методи - казуси, ролеви игри, работа в малки групи по действителни случаи.

Ще бъдат обучени 30 представители от посочените институции и услуги.

Обучението ще подобри компетентността на професионалистите, пряко ангажирани с идентификацията и подкрепата на жертвите на трафика на хора, координацията им на местно ниво и ще даде възможност за обмен на практически опит на професионалисти от допълващи се сфери на дейност.