​Правителството изтегли Истанбулската конвенция

Няма да има и референдум за Истанбулската конвенция

Правителството оттегли Истанбулската конвенция. Това стана по време на днешното редовно заседание на кабинета, предаде БНТ. "Ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие се отменя до произнасяне на Конституционния съд", уточни министър-председателят Борисов.

"Така както звучи и така правителството я прие, само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор - и на православието, и на мюфтийството. Насадиха се огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа - не веднъж, и ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска", каза Бойко Борисов.

По думите му сега Конституционният съд ще се произнесе и след като е оттеглена конвенцията, ще може да се водят дебати. По този начин ще може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претеглят всички доводи по тази тема.

Няма да има и национален референдум, свързан с Истанбулската конвенция. Идеята на БСП беше да се проведе национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”.

За тази инициатива, обаче гласуваха 67 депутати, 121 бяха против и 23 се въздържаха.