Стартира осмото издание на кампанията „Да сме здрави” в детските градини на Община Пловдив

Мисия Пловдив

07-03-2018, 15:51

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията е безплатна за децата и е част от образователната политика на Община Пловдив

Кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков даде официалния старт на  образователната кампания за здравословно хранене “Да сме здрави“, която ще се проведе за осма поредна година в детските градини на град Пловдив. Домакин на тържественото откриване бе новата и модерна детска градина „Чайка“. Сред останалите специални гости на събитието бяха Донка Щилянова, началник отдел „Образование” в Община Пловдив, заместник-кметът на район „Източен“ Милка Тодорова – Добрикова, Стефка Симеонова - гл. експерт „Образование и култура“ към районната администрация, спонсори, журналисти и др.
Кампанията е безплатна за децата и е част от образователната политика на Община Пловдив. В следващите три месеца тя ще обхване децата на възраст пет и шест години в общо 60 общински детски заведения на територията на град Пловдив.
Кампанията цели да информира по достъпен начин за нуждата от здравословно хранене в унисон с Наредбите за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения и физиологичните норми за хранене на населението.  Чрез развлекателни игри децата се запознават с основните групи храни: зърнени, зеленчуци, плодове, месни и млечни, както и за нуждата от разнообразния им прием.
За първи път тази година програмата на водещите е съобразена с принципите на Монтесори педагогиката, в унисон с политиката на Община Пловдив за въвеждане на обучение, възпитание и социализация на децата в общинските детски градини чрез прилагането на метода. Игра за определяне на вкуса тренира сетивата като основно средство за информация при децата. В забавната програма, водена от опитните аниматори Стефан Лозанов и Надежда  Ковачева малчуганите редят пъзели с плодове и зеленчуци, играят на здравословен магазин, в който само избират продуктите и сортират храните като полезни и вредни.
За всички деца има осигурени и разнообразни полезни награди от спонсори, подкрепящи каузата на инициативата - брошури  за оцветяване, играчки и бутилка вода от изворна вода Бачково, както и книжки със здравословни рецепти от Bonduelle.
И през 2018та година в рамките на кампанията ще се проведат безплатни срещи-консултации за родителите със специалиста по здравословно хранене Таня Дуйнова- нутрициолог, консултант и диетичен администратор. Темата на срещите, които ще се провеждат във всеки район на Община Пловдив, е „Профилактика и превенция за здравето на децата чрез храната".
През последните седем години в рамките на кампанията „Да сме здрави“ са изнесени 1000 представления пред повече от 40 000 деца за необходимостта от разнообразно, балансирано хранене и употреба на плодове и зеленчуци.