Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април

Животът

08-03-2018, 07:49

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.
До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отделно от това, получените през годината доходи се декларираха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите (по чл. 50 от ЗДДФЛ) за годината на придобиването им.
От началото на 2017 г., както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране от местните физически лица само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.
Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина:
-    дивиденти;
-    ликвидационни дялове;
-    лихви по банкови сметки;
-    доходи от доброволно осигуряване и застраховане (по реда на чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ);
-    доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества (по глава деветнадесета, раздел ІІ от Закона за корпоративното подоходно облагане), които се облагат с окончателен данък.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.