Експерт със съвети как да избегнем пролетните вируси

Общество

08-03-2018, 08:50

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф: Кантарджиев: Около 60% от усложненията при грип изискват лечение в болница

Хроничният синузит се лекува с антибиотици, предписани от лекар

Вече се появяват парагрипни вируси, характерни за пролетта, а някои дори за лятото. Всички тези вирусни инфекции обаче не правят усложненията на грипа, нямат масово разпространение и затова не се следят така строго от здравните власти, както грипът. Това каза в ефира на БиТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Имаме аденовируси, които водят до суха неприятна кашлица и хрема. Тези инфекции протичат една седмица. При 25% може да продължи две седмици, но те не заплашват с усложнения здравето на човека", увери той.

Според него една трета от случаите на болки в гърлото при възрастните хора се дължи на коронавируси през пролетния сезон. „Имаме доказателства за циркулация на такива вируси. Мерките, които могат да се вземат, са топли чайове и лимон”, каза проф. д-р Кантарджиев, като допълни, че е хубаво да се направи консултация с лекар.

По думите му вече излизаме от грипната епидемия. След грипа се появиха много случаи на синузит. "Хроничният синузит се лекува с антибиотици, предписани от лекар", подчерта той.

„Около 90% от безплодието при българските двойки се дължи на недобре лекувани полово предавани инфекции”, каза още в разговора проф. д-р Кантарджиев.

„До около 80% от преждевременните раждания на бебета се дължат на инфекции по време на бременността. Ако не се вземат мерки за ограничаване, добра диагностика на тези полово предавани заболявания и инфекциите, които заплашват бременността, демографската криза ще продължава да се задълбочава”, прогнозира той.

"Важно е още от края на този месец да започнат мерките срещу комарите", заяви още той.

По думите му мерките са най-ефективни, когато дърветата все още не са се разлистили. "Когато тръгнат на рояци, обикновено държавата дава милиони, но като пръскат, комарите са под листата, над листата са пчелите", посочи д-р Кантарджиев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен