Във Варненско са пласирани яйца от птицефермата с птичия грип в Ген. Тошево

Няма случаи на птичи грип на територията на Варненска област

В търговската мрежа във Варна и областта са пласирани яйца от фермата с птичи грип в Генерал Тошево. Повод за притеснение обаче няма, категорична е шефката на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова. По думите й човек не би могъл да се зарази от консумацията на птичия продукт, особено когато е обработен термично.

Установени са количества в един склад и ще бъдат унищожени. Възможно е и в някои търговски обекти все още да има от яйцата. Със сигурност е имало консумация от хора, защото доставките са били в края на миналия месец, а яйцата са бързооборотна стока.

„Няма повод за притеснение и паника у хората. Елементарното заряване не е начинът за разпространение на заболяването. Човек би могъл да се зарази, ако е бил оператор в животновъдния обект и е имал директен контакт с птиците.“, увери д-р Димова.

Огнище на инфлуенца бе установено в птицеферма за кокошки носачки в Генерал Тошево. Поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 000 носачки. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

Няма случаи на птичи грип на територията на Варненска област. Няма получени сигнали за бедстващи или умрели птици в морето или Варненското езеро.

Източник: moreto.net