Ученици присъстваха на открит урок в Районен съд - Добрич

Мисия Добрич

08-03-2018, 10:23

Снимка:

ДОС

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бързо и качествено правораздаване отчита Районен съд-Добрич

Планирани са още 4 урока на правна тематика

Възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ и Средно училище „Любен Каравелов“ гостуваха в Районен съд - Добрич, където започна лекционният курс в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Първият урок, изнесен от съдия Любомир Генов, имаше за цел да запознае младежите със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт.

В последвалия разговор с магистрата учениците очаквано проявиха интерес към актуалната тема за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели. Младежите искаха да научат още за какви престъпления може да се постанови доживотна присъда, какви са наказанията за притежание на наркотици и дали записите от видеонаблюдение се приемат за доказателство в наказателния процес.

В Районен съд -Добрич са планирани още 4 урока на правна тематика. В следващите седмици магистрати от наказателното и гражданско отделение на Районния съд ще говорят пред учениците за трафика на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, за последиците от хулиганските прояви и детското насилие.
В рамките на образователната програма младите хора ще участват и в симулативен процес, който ще пресъздава гражданско дело, разглеждано в Районния съд. Проверката на получените знания ще стане чрез викторина, която ще се проведе в Деня на отворени врати в съда, насрочен за 16 април.

Районен съд - Добрич се включва в образователната програма за трети пореден път. Дейностите се осъществяват с доброволното и безвъзмездно участие на общо 10 магистрати и съдебни служители - съдиите Веселин Монов, Албена Колева, Данчо Димитров, Деница Петкова, Любомир Генов, Стела Тонева и Соня Дженкова, съдебният администратор Албена Димитрова, държавният съдебен изпълнител Ивайло Милев и съдията по вписванията Теменуга Георгиева.