Избраха Пламен Димитров за председател на антикорупционния орган

От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха. Новоизбраният председател на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия кандидат, Николай Иванов Николов, предложен от БСП, „за“ гласуваха 79 народни представители, 62 „против“ и 73 „въздържал се“. Според приетите правила за избран се счита кандидатът, за когото са гласували повече от половината депутати в зала. Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите.

В дебатите от ГЕРБ попитаха бил ли е кандидатът Николай Николов общински съветник в Ловеч. От БСП изтъкнаха, че общинските съветници се избират от хората, а зам.-министрите, какъвто е бил Пламен Димитров- от правителството. Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев заяви: „Важното е дали Пламен Георгиев, който ще изберете, е в състояние да се бори с корупцията дори тогава, когато е във вашите редици“. Депутатът от ГЕРБ Иван Миховски попита: „След като не е притеснително, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП, защо го нямаше в автобиографията му“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки изтъкна: „Дебатът започна да се извращава, не знам дали нивото може да падне по-ниско“. „Малко смирение и повече възпитание. Да се концентрираме върху професионалните качества, да изразим надежда, че избраният кандидат ще скъса пъпната си връв с ГЕРБ или БСП“, призова той. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че БСП са скрили факта, че предложеният от тях кандидат е бил общински съветник. Той припомни, че от ГЕРБ не са влезли в политически сблъсък при избирането на Мая Манолова за омбудсман. Според него предлагането ѝ за поста е политически ход с цел тя да не бъде кандидат за лидер на БСП.

Пламен Георгиев Димитров, който е предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Предложеният от БСП Николай Иванов Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година – неин председател.